18 març 2021

Els destacats de la 1a quinzena de març

La Veïnal es va unir a la vaga feminista del 8 de març amb una apagada del seu web i xarxes socials per reivindicar la igualtat real de drets i per una societat antipatriarcal i lliure de tota mena de violència masclista. Joves i dones poetes van aixecar les seves veus per fer-se visibles i denunciar el masclisme. Aniversari d’un espai de referència cultural comunitària. Pràctiques educatives com a forma d’inserció social i la realitat de l’àmbit de la salut mental i emocional de les adolescents.

Trastorns mentals que ens interpel·len

Art i cultura, Curtmetratge Social, Formació, Video

S’estima que una cinquena part dels menors de 18 anys pateix algun problema de desenvolupament emocional o de conducta, i que 1 de cada 8 pateix algun trastorn mental en l’actualitat. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen del curtmetratge social participatiu “ ENTORN A L’AULA 12 ”, realitzat per l’alumnat de l’Institut Pedralbes de Barcelona sobre la salut mental i emocional de les adolescents.

Educació per sortir de la marginalitat

Comunitats, Espai migrant, femlaveinaldesdecasa, Joves

Prollema-Ensenyant de llengües maternes, Pedalem, Catala Cuina, Dar Chabab o les Bac Stations de BcnActua són algunes de les propostes que es van presentar com a bones pràctiques a la “Jornada sobre experiències educatives amb joves migrats sols”, el passat 12 de març a la Nau Bostik. Organitzada pel projecte europeu CHIEF-UPF (HORIZON 2020) i PROLLEMA: ENSENYANT LLENGÜES MATERNES, la finalitat de la trobada era donar visibilitat a aquestes experiències educatives i d’acompanyament de qualitat a les persones joves “per garantir els seus processos d’integració social i aconseguir la pròpia autonomia i apoderament en diferents àmbits (habitatge, formació, recerca de recursos, etc.)”.

A més, durant la jornada alguns joves d’aquests programes van explicar en primera persona la seva implicació en aquests projectes educatius en els quals poden tenir rols diversos, com a formadors o receptors.

6 anys teixint cultura i comunitat!

Barris, La Veïnal, Sant Andreu

La Veïnal va entrevistar el portaveu de la Nau Bostik, Jorge Sánchez, amb motiu del 6è aniversari d’aquesta antiga fàbrica, avui reciclada en espai comunitari i de referència de l’art urbà amb molta arrel al barri de La Sagrera (Sant Andreu).

Poesia contra el masclisme

Art i cultura, Barris, Comunitats, Esdeveniments, Feminismes, Sant Andreu

Mentre llegeixes això, una dona acaba de patir una agressió sexual. I si ho llegeixes d’aquí una estona o demà, igual. I si ho haguessis llegit ahir, també. El passat 13 de març, l’Ateneu Harmonia va presentar el projecte “Dones en vers, veus contra el masclisme”, on dones compten històries de violències de gènere a través de la poesia i la música.

Poble-sec Jove i Feminista!

Barris, Comunitats, Feminismes, Poble Sec / Per laveinal

El 8M va mobilitzar les joves de l’Espai 12@16 de Poble Sec per tal de fer-se visibles i reivindicar el seu espai al barri a través d’un vídeo que forma part de la campanya “Poble-sec Jove i Feminista”.