17 des. 2020

Els destacats de la 1a quinzena de Desembre

Aquest mes La Veïnal ha donat el tret de sortida del vídeo participatiu amb un taller de curtmetratge social a Badalona. La flexibilització de la jornada lectiva es planteja com a solució de conciliació familiar i l’estalvi de moltes famílies. Fins a on som responsables del racisme a la nostra societat? La marca de roba legal Top Manta: un exemple de lluita i resistència i una alternativa social i de proximitat per als regals de Nadal. Els joves de Catalunya parlen de la seva experiència durant el confinament a través del teatre i el poble Kurd ho fa mitjançant del cinema.

Vídeo participativo a la Rotllana

Comunitats, Curtmetratge Social, femlaveinaldesdecasa, Joves, Videocreació

Des de La Veïnal hem iniciat un taller de curtmetratge social amb joves de “La Rotllana”, una associació sense ànim de lucre que treballa pels infants, joves i comunitat amb una especial motivació per donar suport a les persones amb menys oportunitats.
Teleduca i Càmeres i acció estan fent l’acompanyament de tot el procés de creació i realització del curtmetratge amb un grup de joves molt motivat i amb ganes de sorprendre amb la seva creativitat.
Properament, en les pantalles de La Veïnal…

Cinema, tradicions i lluita del poble Kurd

Art i cultura, Esdeveniments, femlaveinaldesdecasa / Per laveinal

Amb la intenció de fer d’altaveu de la cultura, les tradicions i la lluita del poble kurd, els pròxims 18, 19 i 20 de desembre se celebrarà de forma presencial la V edició de la Mostra de Cinema Kurd de Barcelona. Organitzat per la plataforma en solidaritat amb el poble kurd, Azadî, i IVARDIA Produccions, el festival pretén ser molt més que cinema, ja que reforça i complementa les projeccions amb debats i exposicions que transcendeixen la gran pantalla.

Enguany, també haurà una exposició de fotografies dedicada a l’experiència de Jinwar, un poble de dones i per a dones, des de la perspectiva de la Salut Comunitària, que es podrà visitar a la Lleialtat Santsenca.

Quina és la nostra responsabilitat davant el racisme?

Activismes, Debat confinat, Esdeveniments, Espai migrant, femlaveinaldesdecasa

El proper 21 de desembre a les 19h es durà a terme el debat online “Antiracisme aquí i avui” per aprofundir en els diversos contextos en els que es produeix la marginació d’arrels racistes dels col·lectius afectats i destacar com des d’aquests col·lectius es desenvolupen formes de resistència, empoderament i revolta antirracista. Amb aquesta xerrada, el col·lectiu organitzador, “El Garrofer, espai de debat”, vol posar a sobre de la taula alguns interrogants per motivar el debatre: com opera el racisme i quina és la responsabilitat que tenim com a societat. A més a més, també s’abordarà quines són les diferents lluites antirracistes i com estan articulades al nostre territori.

Flexibilització escolar

Altaveu, Comunitats, femlaveinaldesdecasa

La jornada contínua a les escoles primàries flexibilitzaria molt els horaris escolars, facilitaria la conciliació familiar i l’estalvi de moltes famílies. Almenys és el què creïn des de “La plataforma volem la jornada contínua a Catalunya”, un col·lectiu de famílies que lluiten amb l’objectiu comú d’aconseguir una normativa justa que permeti accedir a la jornada contínua, garantint sempre els serveis essencials com són el menjador, l’acollida matinal i les extra-escolars.

Aquestes festes, regala Top Manta

Art i cultura, femlaveinaldesdecasa

A una nova edició del programa #TOPLIVE de Cultura en Vivo, el president del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Daouda, explica el procés de desallotjament de l’Espai de l’Immigrant – La Caracola i parla sobre la seva feina i com funciona “Top Manta”, una marca de roba legal que s’ha convertit en un agent social i polític de referència a la ciutat de Barcelona.

Deslimita’m 2020

Art i cultura, Comunitats, femlaveinaldesdecasa, Joves

Més de 100 joves d’arreu de Catalunya, d’entre 12 i 20 anys, vam participar en la trobada online de teatre social “Deslimita’m”. Malgrat les restriccions provocades per la crisi de la covid-19, gairebé tots els grups van pujar a escena (menys que en edicions passades) i els que no van portar una obra acabada, van venir de públic a donar suport i participar en el debat de després de cada obra.

Aquest any, totes les obres de teatre parlaven de l’actualitat, com han passat aquests mesos tan difícils i complexos tancats a casa, de com van viure el fet de no anar a l’escola, no poder sortir de casa, familiars malalts, la malaltia en si, en alguns casos la mort… Els grups de joves que formen part del “Projecte Actuem” vam viure una experiència de gran complicitat, enteniment i empatia cap a altres joves.