22 gen. 2021

Els destacats de la 1a quinzena de 2021

Comencem l’any amb una bateria de realitzacions sobre diferents tipus de diversitat i de resistències als poders fàctics. Diversitat en lluita reclama ser escoltada per les administracions. L’equitat de gènere sota el prisma d’adolescents i les desigualtats de gènere en l’esport. La literatura ens endinsa en la resistència del poble sahrauí contra els embats colonialistes i el periodisme debat sobre el segrest de la informació.

El rescat de la informació

Activismes, Altaveu, Comunitats, femlaveinaldesdecasa

Eix del Dret a la Informació de Barcelona en comú va organitzar fa uns mesos un debat al Col·legi de Periodistes de Catalunya sobre els reptes de la informació en un moment d’amenaces constants: la promiscuïtat entre la premsa i el poder, la concentració de la propietat dels mitjans i dels recursos tecnològics, la utilització sectària de la televisió i la ràdio públiques, la precarització dels professionals i la utilització de les xarxes per expandir l’odi i les ‘fake news’. Què cal fer per rescatar la informació, avui segrestada?

La resistència sahrauí a través de la literatura

Activismes, Altaveu, Comunitats, Drets humans

Al desembre de l’any passat, MAREATV va realitzar un reportatge sobre la xerrada amb l’enginyer i escriptor Jorge Molinero Huguet al voltant de la situació del poble sahrauí,  que va organitzar l’Espai La Panafricana del Raval. Molinero Huguet és autor, entre altres novel·les, de “La infermera del desert”, la història de la resistència del poble sahrauí contra l’opressió, primer d’Espanya i després del Marroc.

Orgull Marimacho

Art i cultura, Barris, Curtmetratge Social, Documental, Espai migrant, Feminismes

Presentem aquest tastet del documental participatiu i comunitari “Som Marimachos”, que qüestiona aquells estereotips i prejudicis de gènere que reprodueixen les actuals desigualtats de gènere en l’esport. L’audiovisual va ser liderat per noies joves del projecte MediasportJove del Raval, que es  van convertir en reporteres comunitàries, participant en un procés de dinamització audiovisual i feminista en el que van assolir coneixements al voltant de la producció i edició documental.

 L’equitat de gènere vista per adolescents

Comunitats, Feminismes, Joves

A finals de 2020, l’equip de La Veïnal va elaborar un reportatge sobre els tallers de curtmetratges de gènere “Nosaltres creem: entre totes construïm equitat de gènere”, que va realitzar l’alumat de 4t d’ESO de l’Institut Carles Emperador. Impulsat per l’Assemblea de Cooperació per la Pau i Teleduca, el projecte consistia en la producció de sis curts sobre diversos àmbits de l’equitat de gènere.

Escolteu la diversitat funcional!

Comunitats, Diversitat funcional, femlaveinaldesdecasa

Oratge, Reperkutim i Encert són les tres entitats impulsores de la xarxa Diversitat en lluita, que dur a terme una campanya per fer-se visible i reclamar a les diferents administracions que “escoltin la veu del col·lectiu i que es mantinguin les activitats de lleure per a benefici de les persones amb diversitat funcional”. La xarxa també denuncia que la prohibició de desenvolupar activitats a causa de les mesures anticovid ha provocat el tancament d’entitats del sector així com ha perjudicat les persones usuàries i personal laboral dels diferents serveis.