
Educomunicació, videomatón, galls i cultura viva Destakats de la 2a de Maig
L’educomunicació com a eina d’escolta activa i amplificació de les veus comunitàries. El videomatón dona pistes per seguir construint La Veïnal. Els galls es barallen a ritme de Hip hop i les ones s’omplen de cultura viva.
Diàlegs que escolten i potencien veus
Art i cultura, Esdeveniments, General
Més enllà de lhoritzó traçat pels mitjans massius i els algoritmes de les xarxes socials, per leducació formal i la no-formal, s’albira el llibre Educomunicación, 20 diálogos teórico prácticos que va ser presentat lúltim 23 de maig a la Fira Literal de Barcelona.
Lassaig es nodreix de 20 diàlegs per somniar i aprendre, per a la construcció de sentit i comunitat i, al cap i a la fi, per generar coneixement aplicat a multitud descenaris diferents tant al Nord com al Sud global. Així, doncs, lautor de lobra, Alfredo Cohen, dialoga amb Carme Mayugo, membre de La Veïnal, i Carolina Astudillo, especialitzada en interculturalitat, sobre les possibilitats que té leducomunicació descoltar i potenciar les veus de diverses comunitats.
Respira el Videomatón
Art i cultura, Sant Andreu, Videocreació
Saps què és una televisió comunitària? T’agradaria que hi hagués una televisió comunitària a Sant Andreu? Quin tipus de programa faries en una televisió així? Aquestes són algunes de les preguntes que van respondre les veïnes i veïns de Sant Andreu a través d’un videomatón instal·lat el recent 15 de maig al festival FAACCC.
Impulsada per l’Holó Sant Andreu de La Veïnal, la iniciativa va celebrar-se per tal d’indagar com respira el projecte de televisió comunitària dins el referit veïnat. La dinamització del videomatón va estar a càrrec de Fora de Quadre mentre que integrants del Club Social Cap Endavant, d’Arep, van ser les encarregades d’entrevistar a les persones que s’hi apropaven encuriosides.
Versos solts al mercat
Art i cultura, Documental, Joves
“Una batalla de galls és un enfrontament (musical) entre dues persones raperes en el qual cadascuna intenta contrarestar l’argument de l’altra o atacar-la…depèn de l’estil; hi ha gent que se centra més a conscienciar i no ataca la contrincant” explica un representant de Scratch Culture durant el Hip Hop Market. El passat febrer, els i les joves de Prollema vam realitzar un reportatge sobre aquest acte on van batallar més de 14 raperes al centre de creació Nau Bostik. La Veïnal junt amb lEscoleta de Cinema els va fer l’acompanyament audiovisual.
Una altra cultura és possible
Amb un primer podcast dedicat a La Veïnal, el passat 13 de maig va irrompre a les ones radiofòniques Cultura Viva, un programa amb el propòsit de donar a conèixer la cultura comunitària de la ciutat, aquella que no està encabida en el marc hegemònic cultural. El flamant mitjà de comunicació té la voluntat d’enfortir els drets culturals de les veïnes i veïns de Barcelona. Per fer-ho possible, cada emissió comptarà amb la col·laboració d’un dels projectes del programa Cultura Viva de l’ICUB i el suport de l’equip de Ràdio Fabra.