
Denúncia de la campanya Desmilitaritzem lEducació
Des de La Veïnal ens sumem a la denúncia per lincompliment de la Moció 55/XI sobre la Desmilitarització de Catalunya cinc anys després de la seva aprovació.
La campanya Desmilitaritzem lEducació està formada per més de vuitanta entitats vinculades al foment de la Pau i a leducació.
El principal objectiu de la campanya és denunciar la creixent presència de lexèrcit en espais educatius, tant formals com informals i no formals.
El 14 de juliol de 2016 es va aprovar al Parlament de Catalunya la Moció 55/XI per la Desmilitarització de Catalunya. La proposta plantejava important avenços en matèria de Construcció de Pau que salineen amb la Llei de Foment de la Pau aprovada al Parlament català el 2003.
Desmilitaritzem lEducació denuncia que cinc anys després la moció continua sense aplicar-se al conjunt del territori català amb lefectivitat que correspon. Per exemple, des de la seva aprovació el 2016 lexèrcit ha continuat estat present a la Fira dEnsenyament de Barcelona.
De fet, en el context de pandèmia, i la realització de lesmentada Fira en format virtual lexèrcit ha continuat tenint presència.
Pel que fa a la presència de lexèrcit a la Fira de Formació i Treball de Lleida, tal i com continua denunciant la plataforma Desmilitaritzem lEducació de Lleida, lexèrcit ha continuat present sense canvis fins al 2020. Tot i que enguany la Fira de Lleida ha rebutjat la presència de lexèrcit a FormaOcupa, degut a que contravé el codi ètic de la Fira. Sha de ressaltar que aquest pas endavant es deu al treball i pressió de les entitats lleidatanes.
A Girona la situació amb lExpojove ha estat semblant al cas de Lleida, per primera vegada el 2021 no ha participat lexèrcit a lExpojove realitzada en format virtual. Això ha passat quatre anys després que les entitats participants de lExpojove aprovessin un codi ètic que feia incompatible la participació de lexèrcit. Per tant és el primer any que es compleix amb el codi ètic. En aquest sentit també sha aconseguit per la mobilització de les entitats a Girona.
Només sha deixat de tenir presència militar en un dels esdeveniments que sesmentaven en lapartat e) de la Moció, el Festival de la Infància de Barcelona
Per tant, cinc anys després, des de la campanya Desmilitaritzem es fa una valoració molt negativa sobre els moviments del govern i administracions implicades per garantir el compliment dels diferents punts de la moció.
I per això la campanya demanda al Govern la implementació de la Moció, la planificació daccions concretes per a cadascun dels incisos de la Moció i la convocatòria del Consell Català de Foment de la Pau per a explicar aquest pla: #ImplementeuMocio55XI
Les Armes No Eduquen, Les Armes Maten
