18 jul. 2021

Carrer, diàlegs, memòria i justícia, reconeixement, vincles i acció– Destakats de la 1a de Juliol

Carrer es fa adulta gràcies a la veu de les veïnes i la pantalla envelleix i gaudeix de gran salut. Prou d’impunitat institucional a Guatemala i a tot arreu! Reconeixement de la cooperació comunitària i benvinguda als pobles que generen vincles unificadors. Carmel i acció!

30 anys al Carrer

Art i cultura, Editorial

Fa trenta anys que la revista “Carrer” circula arreu de la ciutat i els seus responsables, la Federació d’Associació de veïns i veïnes de Barcelona (FAVB), volen celebrar-lo amb un número especial. L’edició 157 és un homenatge a la premsa de proximitat perquè des de la FAVB consideren que “dona veu als que no solen tenir-la i, a més, s’acosta als barris i la seva gent. Un periodisme militant que, estem convençudes, continua sent útil i necessari”

Grans pantalles i grans diàlegs

Comunitats, Gent gran

El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, la Gran Pantalla, va concloure amb els Cinefòrums #ParlaGran i els Grans Diàlegs, dues activitats perquè les persones grans acabessin de treure el suc al cinema i també perquè poguessin parlar sobre la soledat, la bioètica i tecnologia amb relació a la vellesa.

Ni oblit ni perdó

Feminismes

La Veïnal va ser un dels 300 col·lectius feministes que van participar en la performance-acció col·lectiva-comunitària realitzada per denunciar i exigir càstig per als responsables de l’incendi que va cremar 56 nenes en tutela de l’Estat guatemalenc. Amb aquesta acció també es va donar suport a les famílies de les víctimes que van denunciar que s’ha comès un crim contra les seves filles a causa de la “inacció i de l’encobriment” practicats pel Govern del referit país llatinoamericà. El passat 6 de juliol la ràdio feminista de Guatemala “Voces de mujeres” va presentar aquest vídeo en memòria de les 41 nenes i adolescents que van morir i de les altres 15 que van patir cremades greus.

Reconeixement comunitari

Comunitats, General

L’entitat membre de La Veïnal, Quepo, va realitzar una sèrie de curts documentals per tal de reconèixer la resposta comunitària als barris durant la pandèmia. Els vídeos giren entorn del suport emocional, la protecció de les llars, les cures i la bretxa digital i es van produir dins el marc del projecte “Associa’t”.

Vincles contra el dolor capitalista

Activismes, Art i cultura, Comunitats, Medi ambient i Sostenibilitat

Com si fos un antagonisme de l’expedició duta a terme per Cristòfor Colom fa més de 500 anys, set integrants de l’Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) van arribar a costes europees després de gairebé dos mesos de travessia transatlàntica. Està clar que la finalitat de la delegació zapatista no és colonitzar ni exterminar cap poble, sinó, al contrari, el motiu que els mobilitza és trobar vincles unificadors amb pobles europeus de lluita anticapitalista per fer front al dolor que causa aquest sistema. L’autonomenat “Escuadrón 421” va ser rebut i homenatjat per l’ Assemblea catalana de suport a la Gira Zapatista el passat 6 de juliol a Barcelona, abans de continuar el seu recorregut per una trentena de països europeus. Arreu d’Europa els zapatistes realitzaran “trobades, diàlegs, intercanvis d’idees, experiències, anàlisis i valoracions entre els qui ens trobem obstinats, des de diferents concepcions i en diferents terrenys, en la lluita per la vida”.

Llum, càmera i Carmel acció!

El Carmel, Video, Videocreació

Micro obert perquè les veïnes del barri puguin expressar la seva faceta artística, entrevistes en directe i al carrer, i barri, molt de barri són els ingredients maridats en “Comunicant Carmel”, primer magazine participatiu del Carmel. Emès en directe el passat 7 de juliol, aquest programa és el corol·lari d’un procés de creació audiovisual comunitària, dinamitzat per Carmel Amunt i CàmeresiAcció.