12 abr. 2020

Creixen l’articulació i les sinèrgies comunitàries de La Veïnal

La Veïnal com a catalitzador de veus de la ciutat

Des del mes d’octubre de 2018, el grup motor de La Veïnal ha dut a terme diverses fases de prospecció i articulació comunitària que han involucrat a un seguit d’agents socials de la ciutat, lligats en major o menor grau a la comunicació audiovisual, que representen al tercer sector social, però també organismes i entitats de l’àmbit públic. Encara que és una tasca inacabada, en procés d’avaluació i permeable a canvis, com la mateixa essència d’aquesta TV participativa, aquest pla de sinèrgies ens corrobora que La Veïnal es valora com una oportunitat per a la re-apropiació dels mitjans de comunicació, com una via per aconseguir un nou altaveu dels moviments socials, i com una forma de donar veu a les veïnes i als veïns de la ciutat i al món associatiu. L’enorme repercussió que està tenint aquests dies de confinament #femlaveinaldesde d’alguna manera reafirma aquestes conclusions: La Veïnal és un catalitzador de veus sorgides des d’abaix, discordants, heterogènies, solidàries, a vegades caòtiques, tendres, però, sobretot, que obren una escletxa dins de la cultura hegemònica.

Prospecció 2020

Però tornant al mapatge comunitari, a diferència de les anteriors fases, aquesta última l’hem centrat en la pressa de contacte i la recopilació de dades d’entitats de base i, en alguns casos, en l’explicació del projecte en l’esfera institucional amb resultats dispars. Tot i que la situació de confinament provocada per la propagació del COVID 19 ha truncat les trobades amb les persones responsables dels àmbits de drets socials, diversitat, participació i cicles de vida de l’Ajuntament, sí que vam poder presentar el projecte al Pla de Barris de Barcelona. Així, ens queden pendents les reunions amb el Servei d’acció comunitària i els plans comunitaris Franja Besós, Poble Sec i Zona 3D, territoris de la ciutat on es desplegaria la prova pilot física de La Veïnal TV.

Quant als moviments socials i de base, d’una banda, vam aconseguir tots els contactes dels sindicats d’habitatges que actuen a Barcelona gràcies a la informació que ens va donar la coordinadora del congrés que reuneix aquestes entitats. La proposta de La Veïnal ha tingut molta acceptació dins d’aquesta coordinadora, que ens va proposar que enviéssim un correu als sindicats actius per explicar-los el projecte i demanar-los les seves necessitats; d’altra, també vam contactar amb els col·lectius Migrades Cabrejades i amb l’Agència 8M, integrada per vídeo-activistes que van cobrir de forma autònoma i autogestionada la primera vaga feminista. Malgrat que enguany l’agencia no va acabar de funcionar, La Veïnal ressona en el moviment feminista per la prospecció feta l’any passat.

Pel que fa a Migrades Cabrejades, ens vam plantejar la dificultat d’accedir a un espai d’assemblea, si no es tracta d’una persona racialitzada i/o migrada. Per això, ens vam suggerir accedir-hi a través de la Coordinadora Obrim Fronteres, una plataforma que aplega a totes les entitats, col·lectius i persones de Catalunya en lluita contra el racisme i les fronteres. Convidades a la seva trobada anual, vam despertar certa expectativa dins de les persones participants entorn de La Veïnal, que es va traduir en un acord de col·laboració per als projectes del 2020.

Finalment, vam contactar amb la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i amb Cultura de Base. La FAVB s’ha mostrat una mica reticent a col·laborar amb La Veïnal fins que no la conegui més a fons, ja que volen saber des de com s’estructura fins a quins temes tractaria. Tot i que, van avençar que podrien aportar la diversitat de visions dels moviments veïnals sobre temes com són l’urbanisme, el debat ciutadà, el medi ambient (amb especial èmfasi en la contaminació electromagnètica i a causa de l’amiant), la democràcia participativa, habitatge, educació, salut i transport.

Malgrat que actualment no disposen de cap iniciativa audiovisual per a la difusió de les seves activitats, sí que publiquen la revista ‘Carrer’ en suport paper i en línia. Però abans de la desaparició de les televisions de districte, les activitats de la FABV havien tingut molta cobertura audiovisual. Ara els mitjans d’informació hegemònics només els demanen la participació sobre temes que consideren d’actualitat o més polèmics. Amb Cultura de Base vam fer el contacte a una de les jornades de debat obert de La Veïnal, però la situació de confinament també ens va impossibilitar concretar una trobada.

 

Primera Prospecció a peu de carrer: Cap a la visibilització de la gent comuna

Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2018, vam dur a terme la primera prospecció a peu de carrer que va involucrar 22 agents socials representatius de la diversitat d’àmbits d’actuació de Barcelona (gent gran, joventut, infància, immigració, feminisme, etc.). Moltes d’aquestes entitats, col·lectius, equipaments i xarxes comunitàries, sense especialitzar-se en el vídeo, utilitzen la comunicació audiovisual com a eina per desenvolupar iniciatives socioeducatives i socioculturals. Mitjançant entrevistes personals als i les representants de les entitats escollides vam detectar les necessitats, interessos i capacitats d’aportacions entorn de la construcció de La Veïnal.

Entre les necessitats manifestades pels col·lectius interpel·lats podem enumerar: des de demandes de sensibilització i formació en determinats àmbits de l’educació, fins a la visibilització de les diferents activitats dels seus espais, així com la necessitat de posar en relleu la diversitat i les problemàtiques dels diversos barris barcelonins que se senten invisibles davant els mitjans de comunicació convencional. Pel que fa a les aportacions, moltes entitats han manifestat la seva predisposició per a la producció de continguts i la socialització dels seus coneixements tècnics. Amb les dades extretes de la prospecció podem concloure que La Veïnal compta ja amb el suport, les veus, les capacitats i el bagatge d’una part important del teixit comunitari per a la construcció entre totes i tots d’aquesta TV comunitària.

Les entitats que van participar en la prospecció són: La Fundació Tres Turons; l’Espai Jove Garcilaso; Casal Jove Palau Alòs; Àgora Juan Andrés; Associació d’oci inclusiu Sarau; Assemblees feministes de Barcelona; La directa; PES Salesians Navàs; Centre Cruïlla; Casa d’Entitats Mas Guinardó; Xarxa Infància Casc Antic (xica); Taula Gent Gran Casc Antic; Ateneu l’Harmonia; Casal dels Infants; Més educació; Darma; Ilium Collective; Punt de suport a persones migrants; Geovivència IES Besós; Fil a l’Agulla i Softcombat.

En forma paral·lela a la tasca de prospecció, i per tal de tenir un ventall de la diversitat d’àmbits socials, vam realitzar unes càpsules audiovisuals amb entrevistes a les següents entitats: Sarau (salut mental); Ca la Dona (feminisme); Servei solidari (immigració); Espai Jove Garcilaso (joventut); Àgora Juan Benítez (espai urbà ocupat pel veïnat i els moviments socials), Col·lectiu d’acció periodística Som atents (periodisme crític) i Sindicat de periodistes (organització sindical i professional de periodistes).

Presentació en 4 àmbits de comunicació audiovisual, periodisme i cultura comunitària

 A més de la prospecció a peu de carrer, entre el segon semestre de 2019 i principis de 2020 vam participar en 4 espais especialitzats en comunicació audiovisual, periodisme i cultura comunitària  per continuar construint sinèrgies amb tot l’espectre d’entitats i col·lectius que hi vam participar.

1) Barcelona Creative Commons Film Festival:  Mitjançant la participació en el  Taller Repensant la futura Cultura Lliure Audiovisual , organitzat en el marc de Barcelona Creative Commons  Film Festival vam establir sinergies amb projectes com Bitlab Zemos98, VINTE, Soy Cámara,  Metromuster, Xnet, guifi.net, Plat.tv, Dockwerkers o Festival REC… La proposta de La Veïnal va ser molt ben acollida per totes les persones participants.

2) Media Fellow:  La presentació de la Veïnal TV en aquest projecte europeu, ens va permetre establir sinergies amb altres projectes de televisió participativa internacionals. També ens va donar la possibilitat d’aprofitar el seu bagatge comunitari per tal de continuar nodrint, d’una forma directa i vivencial, la recerca que vam començar el 2018 sobre aquestes televisions. A més de les televisions que ja havíem detectat en el pla de sinèrgies, Offener Kanal Maldegburg d’ Alemanya i Kanaldude del País Basc, vam trobar propostes molt interessants com Tèle Mouch i TV Bruit, dins de la Fédératio Audiovisuel Participatif de França. Aquestes trobades internacionals van tenir lloc a l’abril de l’any passat a la ciutat de Lille (França) i a Magdelburg (Alemanya), on vam tenir l’oportunitat de conèixer de forma presencial el plató de Offener Kanal Maldelburg.

3) Assemblea Cultura de base / Parlament Ciutadà: vam presentar el projecte de La Veïnal a aquestes dues assemblees de cultura de base de la ciutat. La bona acollida així com l’expectació i motivació que va generar el projecte ens va permetre establir xarxes de vincles amb moltes entitats de Cultura de Base de la ciutat.

4) IAMCR: A aquesta trobada oberta amb investigadors de comunicació comunitària de diversos indrets del món celebrada a Barcelona, vam treballar plegades amb conceptes com a la sostenibilitat, la participació, la cultura comunitària .. Vam establir sinèrgies internacionals amb les persones convidades, però també amb entitats locals com: Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), Colectic, espais de projecció activistes com El Solar de La Puri, Dones reporteres de Mataró, La Directa, Crític, Mèdia.cat, SomAtents-Revista Deriva o Sindicat de periodistes.

Participació activa a la FACC&COM

La participació a la FACC&COM ens va permetre fer visible La Veïnal TV a la cultura comunitària de la ciutat i entre els veïns i veïnes de Trinitat Nova. Ens va donar l’oportunitat d’establir sinèrgies, d’una banda, amb entitats socioculturals com són Artibarri, Lo Relacional, Transductores, La Central de Circ, joves hip-hoperos amb projectes comunitàries, i, d’altra, fer col·laboracions amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries, el CasalSomLaPera i molt més.

A la fira, vam aconseguir desenvolupar amb èxit les 3 activitats que ens vam proposar, tot i que l’assistència de públic no va ser l’esperada.

– Tallers educomunicatius: Tot i que l’assistència no va ser molt nombrosa, fem un balanç positiu d’aquests tallers, tenint en compte que els infants participants van gaudir molt i se’n van involucrar molt. Podeu veure part dels resultats audiovisuals als següents enllaços:

https://vimeo.com/402500183 (Tallers participatius a la Trini)

https://vimeo.com/402500718 (Reportatge de Carrer a la Trini)

https://vimeo.com/402500020 ( Postals Audiovisuals sobre el Clima)

A més, durant els dos dies de tallers educomunicatius, la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) va enregistrar uns  postcast que podeu consultar a:

https://xrcb.cat/es/radio/la-comunitaria/

Plató Participatiu: Vam portar a terme el programa “El barri dels meus somnis”, nom escollit per les nenes participants durant la preparació del programa. El programa va barrellar entrevistes en directe sobre la Fira, connexions amb els concerts que s’estaven fent a la plaça així com reportatges dels tallers educomunicatius i entrevistes en diferit. Podeu consultar el resultat al següent enllaçs:

https://www.youtube.com/watch?v=vpRZkD4QJF4

Pantalla Oberta de Vídeo comunitari: Vam aconseguir reunir una programació molt potent de vídeo comunitari i, alhora, donar a conèixer i acostar La Veïnal a altres col·lectius audiovisuals. La programació definitiva va barrejar vídeos fets al barri de Trinitat Nova amb altres propostes de la ciutat. Al següent enllaç podeu veure tota la programació:  https://www.laveinal.cat/programacio-de-pantalla-oberta-de-video-comunitari-a-la-facccom/

Dins del treball de prospecció i articulació amb la comunitat també hem dut a terme altres activitats, accions i projectes que els podeu consultar en els següents post publicats al blog: Jornades de Debat Obert de La Veïnal , Experiències de comunicació comunitària des de l’òptica d’especialistes de l’IAMCR