19 juny 2019

Programació de Pantalla Oberta de Vìdeo Comunitari a la FACC&COM

                                                                                        

Pantalla Oberta de vídeo comunitari, FACC&COM

Divendres 21

17.00 La vida ja torna, Lorena Bedmar del Valle, Txema Serrano Moya, Marta Boronat Ferrón.

Duració:  42 m

És una inspiradora història real a on podem contemplar clarament els resultats d’una vida de compromís i constància envers la natura. De com una muntanya que ja era morta, plena de rajols i runa, condemnada a cremar-se cada any, es va negar al seu destí. Gràcies a l’interès d’un grup de gent que va decidir tornar-li la vida. Van dedicar el seu temps durant dècades, i encara en l’actualitat, a reforestar el Torrent de les Bruixes de la Serralada de Marina (Santa Coloma de Gramenet), és la història dels Bruixots. De com van excavar les fonts per poder regar durant més de 5 anys creant una espectacular estructura hidràulica integrada al medi, de com van plantar més de 4000 arbres i de com van protegir el territori de la terrible pressió urbanística i dels interessos privats i de l’Ajuntament socialista del moment, contra la llei del sòl del 1997 de Jose Maria Aznar del grup popular. Més de 30 anys de lluita que continua i que ens ha deixat un llegat més valuós que l’or, un bosc verd i frondós a 10 minuts de la gran ciutat. Encara avui porten a terme moltíssimes tasques que han sigut documentades per tal de motivar futures actuacions. Els Bruixots tenen una mitjana d’edat de 67 anys. Queden cada dissabte a les 9 del matí per continuar treballant, és un grup de treball obert on qualsevol persona interessada en el medi ambient pot anar a ajudar sense previ avís. Ells, els pares de la muntanya, que li van tornar la vida i la cuiden cada dia. La historia d’una muntanya que no volia morir. La Vida Ja Torna.

 

18.00 La Peli del Raval, Col.lectiu Pasoapaso.

Duració: 15 m

La Peli del Raval es una película colectiva, intercultural e intergeneracional, que fue escrita y rodada por vecinos/as del Raval de Barcelona. La gracia fue que ninguno sabía de antemano el argumento, sino sólo el plano a filmar. Así fueron tantos directores como planos tuvo la película. En La Peli del Raval nos atrevemos a contar nuestra historia de convivencia intercultural, basándonos en distintos rumores, prejuicios y estereotipos que existen sobre la inmigración en Barcelona .

18.25 El nostre barri: la Trinitat Nova, l’Institut Escola Trinitat Nova.

Duració: 13.45 m

Un film realitzat pels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Escola Trinitat Nova (Barcelona): Jawwad Ahmad, Ainhoa Amador Denia, Farwa Baig, Derek Banderas Sanclemente, Claudia Delgado Martínez, Yessica Vanessa Euceda Ruiz, Arthur Jacob Ramos, Ramona Lautaru, Ali Hussain Majeed, Lourdes Beatriz Melgar Moisan, Adam Mohamed Oliva, Joan Manel Montaña Araoz, Genesis Pamela Quintanilla Amador, Starlyn Rivas Trinidad, Izan Rubiales López, Naiara Sánchez Pinto, Max Sebastian Rabano, Hillary Carolina Tabora Morales, Zhanwang Xia.

 

18.45 Trinitat Nova – una altra història- Luis, Punt Omnia Trinitat Nova.

Duració: 5 m

La història d’un jubilat que aprofita el seu temps lliure a Trinitat Nova.

 

18.50  Memoria Histórica Trinitat Nova – Los inicios del barrio, Punt Omnia Trinitat Nova.

Duració: 6.31 m

Qui van ser els primers veïns del barri?, per què venien?, com es vivia?, D’aquestes i altres qüestions parlen les veïnes del barri. Un projecte audiovisual del Punt Òmnia Trinitat Nova.

 

19:00  Videoclip “Tu Trini“, Casal infantil de la Trinitat Nova.

Duració: 4.30 m

 

El Casal Infantil Trinitat Nova promou el videoclip Tu Trini, amb què es combaten alguns estereotips que planen sobre el barri. L’objectiu és desfer tòpics i reivindicar la pertinença a aquest barri del districte de Nou Barris.  La idea es va gestar al Casal Infantil Trinitat Nova, en un taller en què els nens i les nenes havien de reflexionar sobre la imatge del barri a través d’estereotips falsos. A partir d’aquí va sorgir la idea de fer un videoclip en el qual, a cop de guitarra, reinividiquen la seva pertinença “a la Trini, lo bonito de Barcelona.

 

19.15 Paterem el forum, LaMoscaTV.

Duració: 6 m

Manifestació Aquàtica 18/07/2004 a la Platja Nova Mar Vella. Mulla’t contra el Fòrum de la precarietat, les fronteres i la especulació.

 

19.30 Sóc de Canyelles, Fora de Quadre.

Duració: 25 m

Des de la seva creació el 1978 com a Canyelles pròpiament, el projecte fa un repàs històric des dels seus orígens, quan es deia Guinegueta Vella, fins les reformes més actuals. La lluita constant del veïnat vehiculat per l’AAVV ha fet possible que barris com aquest, oblidats en el seu inici per l’administració dels anys 70, hagi esdevingut una part de la ciutat amb una qualitat de vida de la qual se senten ben orgullosos els qui hi viuen. “Sóc de Canyelles” és un documental que recupera la memòria històrica d’aquest barri i repasa algunes de les principals reformes que ha viscut, amb la construcció dels equipaments bàsics, i que reivindica alhora tot allò que segons el seu veïnat encara manca per aconseguir.

 

20.00  Convivència de Cultures a Ciutat Vella, Fora de Quadre.

Duració 12:30 m

Un grup de joves de diferents cultures que participen en un Casal d’Estiu de la Fundació Comtal a Ciutat Vella, es pregunta com viu la convivència de cultures el veïnat d’una part de Ciutat Vella.

 

20.15 Historia de Much@s, elParlante.

Duració: 8 m

Historia de much@s, un curtmetratge sobre bullying que vol conscienciar a la comunitat educativa i societat en general sobre els impactes de la violència entre iguals a l’escola. Després de realitzar diferents tallers de sensibilització sobre aquesta temàtica, el grup dee joves de Ciutat Esperança ha realitzat aquest curtmetratge amb el desig que tots i totes li donem la importància

que cal al bullying.

 

20.25  Nuestra historia, elParlante.

Duració: 8 m

En 2018, Després de 4 anys d’absència, vam tornar a l’Espai JoveBOCA-NORD per realitzar una nova temporada de BARRIBOOK, el projecte de joves del districte HORTA-*GUINARDÓ. Aquest any treballarem el procés migratori i la realització d’aquest i aquestes joves estan construint amb el territori d’acolliment.

  1. 35 Las Joyas de la Corona,  elParlante.

Duració: 6.50 m

Aquest vídeo és el resultat del projecte La Gran gent, realitzat en el Casal de Gent Gran Novell de les Corts. Durant 10 sessions s’han usat metodologies del teatre de les oprimides i l’educomunicació. Com a resultat s’ha creat conjuntament aquest curtmetratge per a desmuntar els mites que hi ha al voltant de la Gent Gran.

 

20.45 Un Instant, elParlante.

Duració: 10 m

Cortometraje resultado de la Cuarta Temporada de Ciutat Esperança en el que se reflexiona sobre las causas y impactos del embarazo adolescente no deseado

Nuestra historia.

 

Dissabte 22

17.00 Corto Feminismo, Punt Òmnia Trinitat Nova.

Duració: 2.10 m

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, el Punt Òmnia AV Trinitat Nova va tornar a fer ús del talent audiovisual dels seus participants per crear el curtmetratge Feminisme. L’activitat va comportar que 15 persones assídues al Punt participessin durant 15 dies en la preparació i gravació de la peça audiovisual, sempre partint d’una mateixa pregunta: quines experiències negatives pateixen les dones només pel fet de ser dones? Pensar en totes les circumstàncies discriminatòries que pateixen les dones en la seva vida quotidiana, en les situacions absurdes o denigrants que passen dia a dia, en els casos reals que minimitzen la presència de les dones, o que les ridiculitzen o els fan reduir el seu valor, ha estat la feina principal de les participants del curtmetratge, que s’han centrat a detectar aquestes lamentables realitats, conegudes socialment com a micromasclismes. A partir d’un treball previ del dinamitzador del Punt Òmnia, els usuaris van elaborar una llista de casos reals de micromasclismes que van servir per crear el fil argumental del curtmetratge, i posteriorment el guió tècnic i literari. El resultat és un curtmetratge de dos minuts que recull experiències viscudes per moltes dones del barri de la Trinitat Nova de Barcelona i que pretén alertar, conscienciar i denunciar els masclismes que viuen les dones avui dia.

 

17.05 La Trini se viene arriba – Rap feminista, IETN.

Duració: 3 .45 m

Projecte audiovisual per potenciar els valors del feminisme a l’escola. Amb la participació del grup de rap La Clika Pika, els alumnes de 6è van escriure la lletra d’aquest rap, van gravar-lo a la mateixa escola i es van imaginar el guió per fer el vídeoclip, així com els elements que volien incorporar (pots de fum, roba…) Acompanyats de la dinamitzadora audiovisual, van poder gravar el vídeoclip pel barri de la Trinitat Nova i n’hem fet aquest vídeo que ens representa.

 

17.10  Corto Inma, Punt Òmnia Trinitat Nova.

Duració: 24 m

Fins on poden arribar les conseqüències de l’assetjament? Un projecte audiovisual creat pel Punt Òmnia Trinitat Nova que aporta un aire nou a la temàtica de l’assetjament, el punt de vista d’un grup de persones adultes. La pel·lícula està ambientada a casa de l’Aigua Trinitat Nova, un edifici emblemàtic del barri de la Trinitat Nova

 

  1. 40 L’escola que volem, IETN.

Duració: 23.30 m

Els alumnes de 2n són els protagonistes d’aquest documental sobre les obres del nou edifici de l’escola que tindrà espais per als veïns del barri. A partir d’entrevistes fetes a persones relacionades amb les obres, descobriran com es fa un edifici i quines oportunitats pot tenir per un barri com la Trinitat Nova.

 

18.10 Geovivència Barri Besòs: Geovivèncias 8 i Menjador Social de Gregal,  Teleduca.

Duració: 11 m

Sèrie de vídeo participatiu fet per l’alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Barri Besòs de Barcelona que obre un camí lúdic per transmetre conceptes abstractes propis de les ciències socials i, al mateix temps, s’erigeix en un pretext de redescoberta del seu entorn quotidià, des de la implicació directa i la reflexió crítica. Proposem Geovivència#8: Patri Money Foc Can Ric Art, un capítol on prenen consciència dels conflictes d’interessos al voltant del patrimoni cultural i artístic de Can Ricart al Poblenou, i un avanç de Geovivència #11: Menjador social Gregal, un espai per fer barri sobre aquest projecte transformador basat en la cuina col·laborativa.

 

18.30 Set Comunica’t de l’Escoleta de Cinema: Festa de famílies, escoles i entitats de Baró Viver, Set Comunica’t 8M Rius i Taulet, Set Comunica’t Més Educació, Teleduca.

Duració: 20 m

Es tracta d’un dispositiu de vídeo participatiu dissenyat perquè el puguin gestionar els nens i les nenes amb la idea de prendre la paraula, dir la seva, expressar les seves opinions o donar a conèixer els seus punts de vista sobre temes d’interès general o realitats del seu entorn proper. Complementem el de Festa de famílies, escoles i entitats de Baró Viver com a descoberta d’aquest barri a través de com l’habiten i perceben els nens i les nenes amb dos de més breus: Set Comunica’t 8M (sobre feminisme i 8M des del punt de vista de nens i nenes de l’AFA Rius i Taulet) i Set Comunica’t Més Educació (sobre com podem millorar les relacions de convivència des de la mirada d’infants d’aquest projecte comunitari que aplega diferents centres educatius de Sant Andreu).

 

18.55 Cantagallo TV, Neokinok.

Duració: 6 m

Un col·lectiu d’artistes audiovisuals i Escuelab, una organització que desenvolupa tecnologia per a la societat van estar en la comunitat Shipiba de Cantagallo a Lima i van impartir tallers audiovisuals als nens d’aquesta comunitat creant una televisió pròpia en el barri. NAPA (televisió educativa del Perú) va estar ahí i aquest és el reportatge.

 

19:05  Selecció Streaming 1 de maig 2017, LaMoscaTV.

Duracció: 6 m

Selecció del streaming realitzat amb els mòbils, i agafant les imatges d’altres televisions que recollen el mayday.

 

19.15 Historia de Bel, Las Mirillas.

Duración: 10 m

 

Des de juliol de 2018 i amb periodicitat setmanal impartim un taller de cinema en la presó de Brians 1, en el mòdul de dones, amb la intenció que aquest sigui un espai de trobada, expressió, creació, diversió i d’ajust de comptes amb la realitat.

 

  1. 30 Boza, Boza, Las Mirillas.

Duració: 12 m

El calidoscopi, taller de cine col·laborativo antiracista, presenta “Boza, Boza”,  film realitzat a Barcelona per un grup de joves d’origen subsaharià. El film es el resultado de un proceso de creación cinematográfica participativa, dentro del proyecto El Calidoscopi, realizado desde la colectiva Las Mirillas. Esta experiencia  ha tenido varias ediciones.

 

19.50 Vuela Rap Fundació Esplai, CàmeresiAcciò.   

Duració: 4 m

Resultat del projecte realitzat amb Fundació Esplai al juny del 2018. Rap i videoclip creat pel grup de joves. “La Xarxa Ciutadania Compromesa-C2 és un espai de trobada entre entitats, a nivell estatal, que tenen en comú el treball amb programes d’educació en valors dirigits a la infància i a la joventut en l’àmbit del temps lliure, prenent com a eix metodològic el aprenentatge servei. Els principals objectius d’aquesta xarxa són els de vincular més estretament a les entitats que treballen l’educació en valors en el temps lliure, impulsar la metodologia educativa de l’aprenentatge servei i visibilitzar i contribuir al reconeixement social de la feina que realitzen aquestes entitats. “

 

19.55 Documental Puzzle, CàmeresiAcciò.   

Duració: 1 h

Un grup de persones d’Amputats Sant Jordi forma l’equip audiovisual del documental. L’experiència de l’amputació és el fil conductor d’aquesta història, que s’explica en primera persona, per les mateixes protagonistes. Es tracta d’una peça que obliga a replantejar-se els valors i la manera que tenim d’afrontar la realitat. Fresca, profunda i directa, aquesta és una història que ensorra la discapacitat i fa una oda a la força davant la vida.