16 febr. 2021

Jornades Prensa Confiscada

Les societats democràtiques necessiten, per funcionar correctament, d’un sistema comunicatiu en el que predomini la informació veraç i que garanteixi la pluralitat dels punts de vista que s’hi exposen. Els mitjans de comunicació són un dels principals objectius a controlar quan hi ha un canvi de règim pels col·lectius que aspiren a dirigir l’esdevenir del país.

Aquesta jornada pretén rescatar la memòria de la repressió dels periodistes i la premsa confiscada a la fi de la guerra civil pel nou règim del dictador Franco. Es tracta d’un atemptat de gran dimensió sobre la llibertat de premsa i va esdevenir un dels eixos de la transformació política del país en una dictadura. Malgrat això, el fenomen només es coneix de forma superficial i s’ha estudiat poc el perjudici causat a les empreses editores, als professionals que hi treballaven i a la societat en el seu conjunt per la pèrdua de pluralitat en els mitjans de comunicació.

Tampoc s’ha reflexionat sobre els efectes de la incautació en el panorama mediàtic que es va configurar durant la transició i l’assoliment de la democràcia. Partits polítics i sindicats es van beneficiar del retorn del patrimoni confiscat pel franquisme, però això no es va estendre a les empreses periodístiques. Els mitjans que s’havien consolidat durant el franquisme van haver d’afrontar la competència de noves empreses que van fer bandera del canvi democràtic. No obstant, en aquestes iniciatives es va produir una certa continuïtat d’inversors vinculats a la dictadura que projecten ombres de dubte. Alhora el sector públic de la comunicació va viure la privatització dels diaris del Movimiento i es va aprovar un marc legal sobre la ràdio i la televisió públiques que va ser replicat pels nous ens audiovisuals autonòmics amb resultats irregulars.

Taula 1:
Elvira Altés, professora emèrita de la UAB.
Jaume Fabre, periodista.
Julià Guillamon, crític literari.
Moderadora, Teresa Ferré, professora Història del Periodisme UAB.

Taula 2:
Carol Serra, professora de publicitat UIC.
Gil Toll, professor Història del Periodisme UAB.
Joan Manuel Tresserras, president Fundació Irla.
Moderador, Josep Pich, professor d’Història UPF.

Taula 3:
Isabel Fernández Alonso, professora UAB i directora del grup de recerca Daniel Jones.
Jaume Guillamet, professor emèrit d’Història del Periodisme UPF.
Josep Carles Rius, director de la Fundació Periodisme Plural.
Moderador, Ramon Espuny, secretari d’organització del Sindicat de Periodistes de Catalunya.