14 febr. 2019

Fem possible una televisió comunitària a Barcelona. Presentem La Veïnal!

Dia: 22 de febrer de 2019 – Hora (inici i final): 10h a 14h

Lloc:  Espai Bota del recinte Fabra i Coats

C. de Sant Adrià, 20 – Barri Sant Andreu – Barcelona

Fem possible una televisió comunitària a Barcelona. Presentem La Veïnal!

JORNADES ‘19 – CULTURA VIVA – La ciutat com a laboratori de democràcia cultural

La Veïnal és una proposta de televisió comunitària per a la ciutat de Barcelona davant la necessitat col·lectiva d’articulació d’una veu pròpia dels veïns i veïnes. Una jornada per presentar el projecte a la ciutat, a més de compartir i debatre sobre experiències i diferents models de televisió participativa i comunitària que ja funcionen a Barcelona i altres indrets d’Europa.

10h

Què és una televisió comunitària?

Presentació de La Veïnal

Col·lectius La Veïnal

11:10h

En quins models de televisió ens recolzem?

Col·lectius i televisions convidades

12:20h

És possible una televisió comunitària a Barcelona?

Debat / Taula rodona

Col·lectius La Veïnal i convidats

Amb la participació de:

Col·lectius La Veïnal

CàmeresiAcció | elParlante | Fora de Quadre | La Mosca TV | Neokinok | Pasoapaso | Quepo | Teleduca | UbuTV

Col·lectius i televisions convidades

Coordinadora Barcelona Comunicació (aplega les 10 televisions de districte) | Offener Kanal Magdeburt (Alemanya) | Sindicat de Periodistes de Barcelona | Tabasco Vidéo (França)

Coordina:

La Veïnal > www.laveinal.cat

@LaVeinalTV (TW, FB, INST)

Més informació a:

http://ajuntament.barcelona.cat/culturaviva

@CulturaVivaBCN (TW)

@CulturaVivaBarcelona (FB)

#JornadesCulturaViva19

Càmeres i acció

Càmeresiacció és una associació que utilitza el vídeo i el periodisme social com a eines d’intervenció i transformació. Dissenya i coordina projectes de creació participativa mitjançant la facilitació de processos de grup. L’objectiu és compartir coneixements i recursos per tal d’analitzar, entendre i representar la realitat amb l’ús de la càmera. Posa èmfasi en el procés més enllà del resultat.

Fora de Quadre

Fora de Quadre és una associació de periodisme nascuda el 2003. Comparteixen la idea que el periodisme i la producció audiovisual poden ser eines molt poderoses per a la transformació social i tenen com a objectiu utilitzar-les per qüestionar les injustícies del sistema social i contribuir a la creació d’una societat civil informada i amb propostes per a la transformació social. La seva idea és sensibilitzar per transformar.

La Mosca TV

LaMosca.tv és un mitjà de comunicació comunitari i lliure que treballa de manera autogestionada, sense cap lligam amb les institucions i amb la intenció de crear una contrahegemonia des de baix per donar veu a aquelles persones i col·lectius que, normalment, no en tenen. Aposten per un periodisme proper i que aporta punts de vista que no contemplen ni tan sols els mitjans que s’autoanomenen plurals. Creuen en la necessitat de nous mitjans i formes de comunicació. Veuen la necessitat d’organitzar-se col·lectivament davant l’allau informativa dels grans poders i, per tant, utilitzen l’audiovisual com un canal per a la transformació social.

elParlante

És una entitat especialitzada en el disseny, la implementació i l’avaluació d’estratègies d’educomunicació per a la promoció de la ciutadania activa. Des de la seva fundació el 2009, desenvolupen projectes innovadors de sensibilització i cocreació audiovisual amb joves i amb diverses comunitats, institucions i entitats relacionades amb el tercer sector. Treballen a Barcelona, en alguns municipis de Catalunya, diversos països d’Amèrica Llatina i estan emprenent un nou camí cap a Europa.

Neokinok

Neokinok.tv és un col·lectiu de creació artística, que treballa entorn de la televisió experimental i la creació audiovisual. Des de 1998, Neokinok.tv ha relitzat múltiples projectes al voltant de l’audiovisual, l’art, la cultura i l’educació. El seu treball ha estat presentat a Barcelona, Madrid, Lausanne, Portugal, Mali, París, els Estats Units i Brasil. Com a plataformes de creació i comunicació, s’han realitzat diferents canals de televisió temporals amb la utilització tant de freqüències de UHF, VHF i FM  per a la seva difusió analògica, com d’Internet mitjançant protocols d’streaming amb programari lliure. Les plataformes han fet la seva difusió a través de l’aparell televisor, i també per Internet, ofererint diferents possibilitats de participació comunitària per utilitzar la comunicació com a eina de transformació social.

Pasoapaso

L’associació Artistes Audiovisuals Col·lectiu Pasoapaso està formada per realitzadors i comunicadors audiovisuals que s’especialitzen en la producció i formació audiovisual a través de realitzacions pròpies i de la implementació de projectes de continguts socioeducatius que potenciïn el desenvolupament de la identitat individual i col·lectiva, la cohesió i la convivència intercultural.

Quepo

Quepo són activistes de la comunicació. Creen estratègies de transformació. Connecten audiovisual, participació i noves narratives. Treballen els projectes en 360 graus, des de la fase de creació, producció i difusió, amb enfocaments, sensibilitzadors i emancipadors. Entenen la comunicació com una eina d’impacte social, però també com un procés comunitari. Volen desfer-se de la idea segons la qual la comunicació és un instrument per a la venda i la reapropiació del sentit col·lectiu de la comunicació com a espai del procomú. Formen part, com a organització sense afany de lucre, del teixit de l’economia social i solidària de Barcelona. Tot comunica.

Teleduca

Teleduca, educació i comunicació és un col·lectiu independent i interdisciplinari de professionals provinents de diverses especialitats relacionades amb l’educació i la comunicació. Des de 1996, està portant a terme i consolidant un projecte d’educació en comunicació, dirigit a diferents públics i col·lectius.

La seva tasca s’inscriu en el corrent de l’Educació en Comunicació (EC). Aquesta disciplina promou el desenvolupament de la competència comunicativa –comprensiva i expressiva– de les persones en els diversos mitjans, i de les tecnologies de la informació i la comunicació actualment disponibles.

Ubutv

Ubutv és una associació cultural sense ànim de lucre dedicada des de l’any 2003 a la ideació de projectes de formació artística per a col·lectius diversos, xarxes i institucions, mitjançant l’ús de l’audiovisual i les TIC.

Consideren que l’experimentació de nous coneixements es pot fer amb un grau de participació escalable a la mida adequada del col·lectiu involucrat.

Apliquen el concepte de zona de desenvolupament proper que, segons la pedagogia constructivista, fomenta la transició a una nova àrea de coneixements, a través d’un esforç que no és superior a les capacitats de les persones participants.

Coordinadora Barcelona Comunicació

Coordinadora formada per les 10 televisions de districte de la ciutat. Entre 1989 i 1991 van formar la primera televisió local de Barcelona. Una televisió descentralitzada en 10 televisions de districte que compartien un mateix canal i antena. Enguany celebren els seus 30 anys d’història. Des de 1997 s’han anat integrant a betevé.

Offener Kanal Magdeburt (Alemanya)

L’Offener Kanal Magdeburt és un canal de televisió regional de Magdeburg. Ofereix notícies regionals i programació d’actualitat. Offener Kanal o Open Channel és una cadena de televisió on els programes són produïts pels ciutadans.

Sindicat de Periodistes de Barcelona

El Sindicat de Periodistes de Catalunya és una organització sindical i profesional que es proclama democrática, profesional, independent, pluralista i unitària. Es va fundar el juny de 1993 per defensar laboral i professionalment els professionals del periodisme i de la informació i per representar-los sindicalment a les empreses.

Tabasco Vidéo (França)

Creada l’any 1999, l’asociació Tabasco Vidéo utiliza utilitza eines audiovisuals i digitals com a mitjà d’expressió i mediació, per conscienciar sobre temes socials, comunicar-se sobre els valors de la ciutadania, estimular el debat i promoure dinàmiques de canvi. Forma part de la Fédération Nationale de l’Audiovisuel Participatiff que aquest any celebra el seu 30 aniversari.