La XRCB, un exemple de teixit comunitari en el món de la ràdio
La història de les ràdios lliures i independents a Catalunya es remunta a finals dels anys 70 i sempre van haver de lluitar, i continuen fent-ho, per mantenir-se a les ones i no ser clausurades. Lexemple més recent el tenim amb Ràdio Contrabanda, quan el passat any lAssociació Catalana de Ràdio va interposar una denúncia davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reclamant el tancament de les antenes que emeten des del Turó de la Peira. Altres ràdios, com la pionera Ràdio Pica, han aconseguit subsistir gràcies a molta perseverança i lluita, fent-se un forat en la FM, i ja recentment des de lemissió en línea a través dels seus webs. Les ràdios lliures no ho han tingut gens fàcil i moltes es van quedar pel camí com Ràdio Ona Lliure, Ràdio Maduixa, Ràdio Venus, La Campana de Gràcia… Totes elles engolides per una legislació que no ha deixat de perseguir-les i per la supremacia de les ràdios comercials. Internet ha suposat, en aquest sentit, una salvació per moltes delles que han aconseguit així sobreviure. Si una cosa les va unir -i segueix unint-les- ha estat la seva voluntat desdevenir un mitjà col·lectiu, independent, que promou la llibertat dopinió i lesperit crític i que dona veu a tota aquella persona que vulgui expressar-se. En aquesta línia, i seguint la trajectòria traçada per totes elles, trobem actualment una xarxa que aglutina a ràdios amb certa trajectòria i a noves iniciatives demissores comunitàries, per visibilitzar-les i potenciar-les, i a més rep el suport de lajuntament actual, molt afí a la cultura comunitària, per la qual aposta i promociona diferents projectes a la ciutat de Barcelona . Qui ho hauria dhaver dit.
Parlem de la Xarxa de ràdios comunitàries de Barcelona (XRCB) que va néixer el 2018 sent un projecte no comercial de Cultura Viva en col·laboració amb guifi.net i exo.cat de Barcelona.
Guifi.net és per la seva banda un projecte tecnològic, social i econòmic nascut el 2004 i que arribà a Barcelona el 2007, que va impulsar la ciutadania per tal de crear una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral. Aquesta proposta segueix els principis de la gestió dels béns comuns i de leconomia col·laborativa, que facilita l’accés a les telecomunicacions en general i a la connexió a Internet de banda ampla en particular, de qualitat, a un preu just i per a tothom. Va ser un projecte iniciat a la comarca dOsona per resoldre les dificultats d’accés a Internet de banda ampla en àrees rurals, davant la manca d’interès dels operadors tradicionals per proporcionar-hi servei. I va ser el veïnat que de manera voluntària va desplegar una xarxa pròpia que va interconnectar diferents punts geogràfics permetent laccés a les telecomunicacions i a Internet a tot arreu. Actualment, es calcula que més de 50.000 persones reben servei a través de la xarxa de comuns. Veient la necessitat duna coordinació entre les col·lectius, entitats i persones que formaven part del projecte Guifi.net en tota la zona metropolitana, es va crear lAssociació Expansió de la Xarxa Oberta (eXO) per donar suport a projectes vinculats amb la xarxa Guifi.net.
Exo.cat neix el 2010 impulsat per un conjunt de persones vinculades al projecte Guifi.net a Barcelona amb lobjectiu de promoure les xarxes de telecomunicacions obertes, la sobirania tecnològica, la reducció de lescletxa digital i laccés a serveis majoristes dInternet. Des daleshores lassociació sha dedicat a proveir daccés a Internet a les persones sòcies i ha mantingut i ampliat bona part de la xarxa existent a la ciutat de Barcelona. Un dels seus objectius és oferir un servei daccés a Internet orientat a reduir al màxim els costos a les seves usuàries i aconseguir així les mínimes dependències amb les grans corporacions.
El tercer actor implicat en la XRCB és Cultura Viva, un programa de lInstitut de Cultura de Barcelona que té com a finalitat promoure processos de democràcia cultural coproduïts amb un conjunt divers dagents que treballen per la cultura com a bé comú, dins un model dinnovació públic-comunitària.
Així doncs, gràcies a la sinergia daquests tres fronts la XRCB ha esdevingut una comunitat que està en procés de consolidació i expansió, i que gràcies a un web que inclou un mapatge de ràdios de referència, emissores emergents o estacions de ràdio efímeres, realitzat amb codi obert i software lliure, la ciutadania pot accedir-hi i escoltar-les de manera directa com si dun dial de ràdio es tractés. En quant als continguts podríem dir que és una emissora comunitària amb una programació que salimenta dels continguts de totes les ràdios que formen part de la xarxa. I que a més investiga noves tecnologies, formats i continguts per tal de pensar comunitàriament la ràdio del futur. Fins i tot, compta amb un estudi propi, Ràdio Fabra, al Fabra i Coats, per experimentar i produir continguts radiofònics.
Des de La Veïnal, el Daniel Miracle, de Neokinok.tv, va realitzar una entrevista a Efraín Foglia, dexo.cat/guifi.net XRCB, Antònia Folguera, del node continguts XRCB, Gerald Kloger, de cartografia web i codi XRCB i Christian Len, encarregat dassessorar i formar a tota aquella persona o entitat que vol fer ús de lestudi Ràdio Fabra, que podeu visualitzar en el següent vídeo.