30 març 2020

Fronteres, drets i coronavirus

Stopmaremortum ens proposa emetre en directe la xerrada que faràn avui:

Stop Mare Mortum. Plataforma aturem el genocidi al mar Mediterrani

CONVERSA ONLINE: Fronteres, drets i coronavirus.

Què passa amb les persones en moviment?

A principis del mes de març Turquia obria les seves fronteres i empenyia a totes aquelles persones a qui fins ara havia tingut bloquejades al seu país, a anar cap a Europa. Grècia decidia suspendre el dret a l’asil, recollit a l’Estatut del refugiat de la Convenció de Ginebra de 1951, un fet insòlit fins ara a Europa. La Unió Europea donava les gràcies al país grec per fer “d’escut” del continent.

Amb tot aquest context de vulneració de drets humans, arriba la pandèmia Covid-19 a Europa i amb ella, l’anunci de tancament de fronteres. Però, les fronteres ja no estaven obertes per a tothom. Què passa ara amb les persones que intentin arribar a Europa? Quin és la situació a la frontera greco-turca? I als camps de refugiats de Grècia?

Amb tot, fa 4 anys que es va signar l’acord UE-Turquia amb el qual el país turc, a canvi de 6.000 milions d’euros, frenava les persones que a falta de vies legals i segures per accedir a Europa es veien abocades a llençar-se al mar per arribar a territori segur europeu. A les portes de renegociar l’extensió de l’acord, en quin punt ens trobem?

De tot això en parlarem el proper dilluns 30 de març a les 18h en una conversa online entre la investigadora en migracions del CIDOB, Blanca Garcés; el periodista establert a Grècia, Hibai Arbide; i el periodista establert a Turquia i autor del llibre “Sínora, historias de la frontera de Europa y de las personas que la habitan”, Andrés Mourenza. La trobada serà moderada per Agus Morales, director de la Revista 5W.

Serà una conversa online en castellà a través de la plataforma ZOOM amb el següent enllaç (https://zoom.us/j/870793227), cedit per l’Observatori del deute en la globalització (ODG), a partir de les 18h.

Si tens alguna pregunta per als ponents pots fer-la en aquest enllaç.

Per a més informació consulta la nostra web:
https://stopmaremortum.org/esdeveniments/conversa-online-fronteres-drets-i-coronavirus/