18 maig 2020

El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur

El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur” (2018), un documental d’IVARDIA Produccions (https://www.ivardia.org/) en col·laboració amb Azadî, Plataforma en Solidaritat amb el Poble Kurd (https://plataformaazadi.cat/) i Col·lectivaT (https://collectivat.cat/)

EL SOL DEL NORD. Construint l’autonomia a Bakur from IVARDIA Produccions on Vimeo.

Es diu que al Kurdistan el sol neix per l’oest, en referència al procés revolucionari de Rojava, “oest” en kurd. Aquesta regió autònoma de Síria és coneguda arreu del món perquè ha estat capaç d’autogovernar-se democràticament i de defensar-se enmig d’un país en guerra. “El Sol del Nord” és una instantània de la seva germana i veïna, Bakur, la regió nord del Kurdistan, al sud-est de Turquia, que també es troba immersa en la seva pròpia lluita per una vida digna.

Tot i les condicions de guerra en què viuen a Bakur, no es tracta d’un documental sobre el conflicte bèl·lic. Es capta un instant d’un procés de lluita i resistència que va iniciar el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) l’any 1978 i que s’ha anat transformant fins a l’actualitat. El documental narra com el moviment d’alliberament kurd construeix una societat basada en la unió de confederacions que té com a eixos la democràcia directa, l’alliberament de la dona i l’ecologia social.

IVARDIA Produccions, Azadî, Plataforma en Solidaritat amb el Poble Kurd i Col·lectivaT.