21 nov. 2023

Debat sobre el paper de les televisions comunitàries

Amb el propòsit de generar debat sobre el paper de les televisions comunitàries, La Veïnal, la televisió comunitària dels barris de Barcelona, organitza un acte pel proper dijous 30 de novembre a la Casa de la Premsa (avinguda de Rius i Taulet, 5 de Barcelona). L’acte porta per títol Què ens aporta la TV comunitària? i arrencarà a les 18.30h.

La programació comptarà amb una taula rodona i una projecció posterior d’audiovisuals participatius sorgits a l’holó de Poble-sec de La Veïnal. L’objectiu d’aquesta activitat és generar un espai de trobada i debat entre professionals i entitats dedicades a l’audiovisual comunitari, professionals del món audiovisual en general, i equipaments, associacions i veïnat que participen o tenen interès a endinsar-se en l’audiovisual participatiu.

Què ens aporta la TV comunitària? vol tenir incidència en la nova Llei de l’audiovisual de Catalunya, que es troba pendent d’aprovació. En aquest sentit, el debat també pretén definir de manera conjunta quin valor es dona a la televisió comunitària als barris de Barcelona, la ciutat i el país. La legislació actual va ser aprovada el 2005, amb modificacions introduïdes els anys 2008 i 2012. En aquesta llei s’inclou un capítol dedicat als Serveis de comunicació audiovisual sense ànim de lucre, on s’esmenta la reserva d’espais públics i el foment de la comunicació comunitària per part dels poders públics.

La taula rodona a la Casa de la Premsa comptarà amb la participació de Manel Calbet, membre de la junta de Ràdio Televisió Cardedeu i de la coordinadora de la Red de Medios Comunitarios (ReMC); Francesc Llobet, degà del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC); i Pablo Zareceansky, coordinació de La Veïnal i soci de la cooperativa de comunicació per la transformació social Quepo. D’aquesta manera, l’acte permetrà conèixer de prop la llarga trajectòria de RTV Cardedeu i també per fer balanç de La Veïnal al barri de Poble-sec.

El debat també anirà acompanyat de la projecció de cinc creacions audiovisuals dels reculls: Poble-sec des del balcó, Som el que fem i Vidas cruzadas. Les peces seleccionades són una bona mostra del gran potencial cultural i social que té la televisió comunitària. Es tracta de creacions elaborades a l’holó de Poble-sec de La Veïnal. A través de la implicació en la taula jove, entitats i serveis d’aquest barri, La Veïnal ha articulat aquestes propostes d’audiovisual participatiu. Aquestes entitats i serveis fonamentals del barri són el Pla Comunitari del Poble-sec, el col·legi Anna Ravell, el centre cívic El Sortidor, el Centre de Dia del Poble-sec, i recentment el Servei Socioeducatiu d’aquest barri. Al Poble-sec s’han portat a terme tres tallers de processos de creació audiovisual participatiu i actualment està en marxa un altre procés. Dos amb l’institut Anna Ravell (Poble-sec vist des del balcó i Som el que fem), i un altre amb el Centre de Dia del Poble-sec i el Centre d’Acollida Coda (Vidas cruzadas).

Poble-sec vist des del balcó sorgeix d’un procés encetat per alumnes de batxillerat, que van decidir tractar tres temes que els interpel·laven al barri: joves (què hi ha per a aquest grup de població al Poble-sec i amb quines mancances es troben), migracions i habitatge. La base d’aquesta trilogia audiovisual són entrevistes fetes a veïns i veïnes del barri, així com a membres d’entitats locals i de l’associació Joves Units, i a representants del Sindicat d’Habitatge del Poble-sec.

Som el que fem està format per tres audiovisuals també. Una d’elles tracta sobre el malbaratament d’aliments amb un minicurt de ficció acompanyat d’entrevistes al grup d’Espigoladores del barri, un col·lectiu molt actiu que s’encarrega de recuperar aliments dels comerços del Poble-sec. L’altre analitza el malbaratament de roba, amb un registre del mercat d’intercanvi del barri, el Troca-sec. El darrer reflexiona sobre la brutícia a la muntanya de Montjuïc, a través d’un format audiovisual de gag humorístic, en què es planteja una situació còmica, acompanyat després d’una entrevista a membres de l’associació Cuidem Montjuïc.

Vidas cruzadas és una obra audiovisual realitzada per menors del Centre d’Acollida Coda i persones usuàries del Centre de Dia del Poble-sec. Un curt de ficció en què s’explica la realitat que viuen desenes de persones sense llar i sense papers. Aquesta creació audiovisual desgrana temes com el racisme que pateixen aquestes persones per part del veïnat, les administracions públiques i les institucions.