Reflexions sobre el malbaratament dels aliments

17 febr. 2022

Aquest vídeo és el resultat d’un taller d’audiovisual participatiu realitzat amb un grup de joves migrants no acompanyats del centre d’acollida Bassam, a Sant Andreu, gestionat per Eduvic. Tots ells joves menors d’edat arribats fa poc de Senegal, Gàmbia i el Màrroc en pateres, sota els camions… Alguns d’ells fa només un o dos mesos que són a Barcelona, d’altres portaven ja un temps a les Canàries abans d’arribar a la nostra ciutat. Tots ells tenen grans reptes per davant, un d’ells aprendre l’idioma per poder obrir-se un nou camí.

En aquest taller hem intentat propiciar un entorn de confiança per animar-los a formular ells mateixos les preguntes que els van venir al cap en plantejar-se el tema del vídeo. Comprem més del què consumim? Què fem amb les restes dels nostres menjars? Hem pensat en alternatives abans de llençar el que ens sobra?
Aquestes són algunes de les qüestions entorn de les quals volien reflexionar en el reportatge que us presentem.

Així és que amb l’equip de gravació i les ganes d’experimentar amb els recursos audiovisuals, vam sortir al carrer per preguntar què en pensava la gent del barri sobre el malbaratament dels aliments i com podríem evitar-ho.

El missatge esperançador que vam recollir és pensar que hi ha alternatives i que podem millorar si ens ho proposem. Així ens ho expliquen algunes de les veïnes de Sant Andreu i el Raül Torrent, membre fundador del Menjador de ca la Rosa, al barri de La Sagrera, un exemple de projecte sostenible i de reaprofitament dels aliments amb valors socials.

Us convidem a sumar-vos a les reflexions sobre els models de consum alimentari d’avui dia de la mà dels joves del Centre Bassam i del vídeo que hem creat conjuntament.