Premi Descontrol 2021

30 maig 2020

Qui som i en què consisteix el Premi Descontrol?
Descontrol Editorial som un grup de persones interessades a difondre la cultura, el pensament i la teoria. Creiem en una transformació radical de la societat i pensem que els llibres són armes en mans de qui vulgui utilitzar-los. Els nostres llibres busquen formar, inquietar, qüestionar, remoure… Produir una reacció. Volem fer llibres que no deixin indiferent, que despertin consciència i que convidin a ajuntar-se, a organitzar-se i a lluitar.
Fa uns anys ens vam plantejar la necessitat d’incentivar, d’alguna manera, que la gent pogués escriure sobre la nostra realitat actual: el món que vivim i sofrim, les lluites i opressions, les resistències, dissidències i alternatives. La nostra humil aportació és donar l’oportunitat, mitjançant una petita ajuda econòmica, al fet que una o vàries persones puguin escriure o investigar sobre un tema determinat. Lamentablement, com a projecte petit que som, l’ajuda que podem donar és limitada.
Tot i que el nostre bagatge ens dóna molta més experiència en assaig que en narrativa, creiem que és molt necessari que el relat d’aquest “Nosaltres” prengui altres vies i entenem la ficció i la narrativa com un gènere molt digne i necessari. Així doncs aquest any decidim inaugurar la categoria de narrativa Desbordant Lletres que acompanya a la categoria d’assaig Cercant crítica.

Com funciona a nivell econòmic?

Premi Cercant crítica – Assaig
L’autora de la proposta seleccionada rebrà 800 euros quan es resolgui el premi i, després de la publicació, amb les vendes, rebrà les regalies (royalties en vulgar anglès), a determinar entre les parts (al voltant del 10% del Preu de Venda al Públic del llibre). Per exemple: si el llibre es ven per 10 euros, l’autora rebria un 1 euro per cada llibre venut.

Premi Desbordant lletres – Narrativa
L’ autora de la proposta seleccionada rebrà l’avançament de les regalies de la venda de 300 llibres.
En el moment en què se superin els 300 llibres venuts, passaria a rebre les regalies de forma normal.

Premi Cercant crítica – Assaig
Valorarem entre totes les propostes que ens arribin quina és la que pensem que és més interessant i que més pot aportar a les lluites actuals i al procés de transformació social. Bàsicament, busquem un text que ens ajudi a acostar-nos a la Revolució.

Els eixos temàtics que proposem, aquest any, són:

  • Ecologisme, defensa del territori, energia, canvi climàtic, residus…
  • Gènere, educació i criança.
  • Les noves cares del feixisme.

Premi Desbordant lletres – Narrativa
Valorarem entre totes les propostes quina creiem que pot aportar una mirada diferent i necessària. Pretenem trobar una obra que sigui símbol del nostre temps, que relati les nostres misèries i riqueses i ens encoratgi i remogui.

En aquest cas, no hi ha temàtiques tancades.
Totes les propostes s’han d’enviar de forma anònima.Ens reservem la possibilitat de que el premi quedi desert.

Quins són els temps i calendari?

Premi Cercant crítica – Assaig
Termini d’enviament de propostes: de l’ 1 de febrer de 2020 al 30 de Juliol de 2020.Enviar a editorial@descontrol.cat.
Cal incloure un esquema del tema triat i un resum d’uns 10.000 caràcters sense espais.
A finals de juny triarem una de les propostes i la comunicarem a les nostres xarxes socials, i ens posarem en contacte amb totes les participants. A partir d’aquí la persona seleccionada pot començar a escriure la seva recerca.

Premi Desbordant lletres – Narrativa
Termini d’enviament de propostes: del 1 de febrer de 2020 al 30 de Juliol de 2020.
Enviar a editorial@descontrol.cat.
En aquest cas, demanem que envieu el text acabat, entenent que després pugui haver-hi modificacions menors. Sense límit de caràcters.

A principis de desembre triarem una de les propostes i la comunicarem a les nostres xarxes socials, així com ens posarem en contacte amb totes les participants.

Quins són els requisits per a participar?

  • Tenir ganes d’escriure i d’investigar.
  • Viure en el planeta Terra.
  • No ser membre de l’Editorial Descontrol.
  • No ser policia ni membre d’un exèrcit o cos repressiu.