Memòries del confinament

27 abr. 2020

#memoriesconfinament  La ciutat confinada, la ciutat des dels balcons

Aquest és un espai per a la recollida oberta de testimonis escrits, imatges o audiovisuals que persegueix conservar les vivències individuals i col·lectives a fi de garantir el dret a la memòria popular del confinament de la ciutat de Barcelona.

Els testimonis que es recullin en aquesta plataforma, en una segona fase, formaran part del catàleg públic de l’Arxiu Municipal de Barcelona com a fons documental per preservar i difondre.

Amb aquest projecte, Barcelona garanteix també un segon objectiu, que és el dret dels veïns i les veïnes de la ciutat a explicar la pròpia història i que aquesta sigui escoltada i recollida, tal com es va fer després d’episodis recents de la ciutat com l’atemptat de la Rambla o l’1 d’octubre de 2017.

L’espai virtual Memòries del Confinament, allotjat al web de Participació Ciutadana, permet l’enviament de testimonis escrits, imatgeso audiovisuals. Aquests arxius requeriran també aquelles dades descriptives que n’afavoreixin una correcta catalogació, amb la vista posada a esdevenir, en el futur, un element valuós per a l’estudi i la recuperació de la memòria de l’episodi del confinament. Les aportacions ciutadanes seran tractades com una donació per a la construcció de la memòria ciutadana de Barcelona.

PROPÒSIT DE L’ACCIÓ

La Regidoria de Memòria Democràtica assumeix la memòria com un dret civil que ha de garantir a la ciutadania, una memòria popular que conservi les expressions de vida subjectives que tenen lloc durant el confinament. La iniciativa busca conservar aquestes experiències i que perdurin, més enllà del relat oficial provinent dels poders públics. Sota aquesta premissa, es vol fomentar l’exercici de deixar testimoni directe d’una vivència que pugui contribuir a explicar a la ciutadania d’avui i de demà, amb el màxim de veus possible, un episodi que haurà canviat la societat i marcat un punt d’inflexió en les vides de milions de persones.

QUÈ ÉS?
  • Una invitació a construir la memòria col·lectiva d’aquestes setmanes de confinament.   
  • Una eina per fer emergir testimonis relatius als serveis públics essencials, les cures i l’enfortiment de la vida comunitària de la ciutat. 
  • Una plataforma per compartir experiències, recursos o reflexions d’aquest present excepcional.  
QUÈ PUC FER?
  • Crear el teu testimoni i incorporar documents, arxius de text, fotografies, àudios, dibuixos…”.
  • Consultar altres experiències dels teus veïns i veïnes, i compartir vivències o reflexions.
COM HO FAREM?