Els últims passos de Ramon Vila Capdevila: CARACREMMADA

13 jul. 2022

Els últims passos de Ramon Vila Capdevila és un documental que repassa les circumstàncies de la mort de l’últim maqui català a mans de la guàrdia civil.

El documental compta amb el testimoni d’el Senzill, Joan Busquets Verges, entrevistat a Normandia, l’últim maqui actualment amb vida.

Ramon Vila Capdevila va ser l’últim dels guerrillers antifranquistes anomenats maquis a perdre la vida amb les armes a la mà. Va morir un 7 d’agost de 1963, assassinat per la guàrdia civil a la Creu del Perelló, al municipi de Castellnou de Bages. La guàrdia civil l’anomenava Caracremada, nom amb el qual s’ha popularitzat posteriorment.

També tenia els noms de pila de Ramon Llaugí, Passos Llargs, Moroto o Capità Raymond.

La vida de Ramon és una vida de pel·lícula. Si hagués estat un ciutadà d’Estats Units s’hagueren fet un munt de publicacions cinematogràfiques sobre la seva vida.

Després d’una infància difícil que va configurar el seu caràcter auster i un xic aspre es va implicar de seguida en les lluites obreres i populars del territori.

Va estar empresonat per aquest fet. Durant la guerra civil va lluitar tant a la Columna de Ferro com a la Columna Terra i Llibertat.

En l’exili a França va formar part dels maquis que volien debilitar i tombar el franquisme.

Durant la Segona Guerra Mundial va tenir un paper destacat en la resistència francesa sent condecorat per la legió d’honor al capitanejar un regiment d’uns dos-cents homes derrotant gran quantitat de nazis alemanys de la legió Panzer que havien participat en les conegudes massacres d’Ouradour-sur-Glane.

El documental recull el testimoni extraordinari de Joan Busquets Verges, entrevistat a Normandia, i l’últim maqui actualment en vida i que va compartir un any i mig de guerrilla amb Ramon.

Més informació a http://www.oriolsegontorra.com/