CONFLICTES ARMATS I DIMENSIÓ DE GÈNERE EN TEMPS DE PANDÈMIA

15 març 2023

Càpsula audiovisual educativa per abordar a l’aula els impactes de gènere dels conflictes armats i el paper de les dones i joves en la construcció de pau, així com per abordar propostes de preguntes per a l’acció. Aquesta càpsula incorpora també el context global de pandèmia de la COVID-19. Aquest vídeo de sensibilització està pensat com recurs de suport a activitats d’educació per la pau i la justícia global.

Organismes experts com ONU Dones han alertat que als països en conflicte armat s’amplifiquen els impactes negatius que la pandèmia està causant sobre les dones i nenes a tot el món: impactes econòmics negatius, impactes en salut (sistemes de salut ja prèviament afectats per la guerra), augment de treball de cures, increment de la violència de gènere durant la pandèmia.

En 2020, el secretari general de l’ONU António Guterres va assenyalar que la pandèmia per la COVID-19 estava exacerbant l’impacte de la violència sexual en els conflictes. A conseqüència dels confinaments implantats per a combatre el coronavirus es va dificultar l’accés de les víctimes als sistemes de justícia, incrementant-se les greus barreres estructurals a la denúncia de la violència sexual en els contextos de conflicte. A més, el secretari general va advertir del risc que deixessin de prioritzar-se els serveis d’atenció a les víctimes de violència sexual com l’accés a refugis, serveis psicosocials i de salut i s’incrementés la impunitat. La pandèmia no només va impactar sobre la violència sexual en els conflictes armats, sinó que va incrementar el risc per a moltes dones de patir violència en l’àmbit familiar i domèstic.