21 febr. 2020

Quarta Jornada de debat obert de La Veïnal

Com finançar una televisió comunitària i participativa?

Sens dubte un dels aspectes més controvertits quan es tracta de desenvolupar un mitjà comunitari i participatiu per donar veu a les veïnes és el tema del finançament. Al llarg del procés de construcció col·lectiva de La Veïnal, el factor econòmic ha sorgit en diverses oportunitats però encara no s’ha debatut a fons. El projecte té viabilitat econòmica? És sostenible més enllà dels polítics de torn en l’Ajuntament?, han estat alguns dels interrogants que han emergit dels col·lectius audiovisuals i de les entitats que van participar tant en les jornades de presentació com en el treball de prospecció duts a terme en el marc de la iniciativa.

L’assumpte que més ha mobilitzat i ha provocat més intercanvi d’opinions és com garantir l’autonomia econòmica i política en un context mediàtic on la majoria dels mitjans hegemònics reben finançament i favors de les administracions públiques i els i les responsables institucionals del moment, amb especial èmfasi en el cas de Catalunya. Com a contrapartida les corporacions de la comunicació juguen el seu paper determinant en la colonització de la subjectivitat, fonamentalment a causa de l’hegemonia en la informació i el control que exerceixen en els processos comunicatius. Aquest model dominant deixa poc marge perquè la població desenvolupi el seu dret inalienable a la informació, participi en la producció i emissió de continguts així com que s’apropiï de llenguatges i diferents formats de comunicació.

Malgrat això, diferents experiències de televisions comunitàries de tot arreu ens demostren que sí que és possible aconseguir una autonomia de funcionament a través d’un equilibri entre el finançament públic i l’autogestió. Projectes com Offener Kanal (Alemanya), Télé Mouche! (França) Arbol tv comunitària (l’Uruguai) o Kanaldude (País basc francès) es financen mitjançant ajudes públiques però també recorren a les subscripcions, aportacions voluntàries, anuncis d’entitats del tercer sector social i altres formes d’autogestió.

En la jornada sobre finançament dialogarem sobre les diverses opcions de gestió dels recursos tenint en compte les alternatives econòmiques implementades per les televisions participatives dels diferents territoris. Però també posarem sobre la taula la viabilitat del projecte de la Veïnal i, sobretot, debatrem sobre autonomia i independència periodística i de continguts en funció del model de finançament.

La Veïnal no és un projecte tancat i definit, La Veïnal és com una prova pilot permeable a experiències, canvis, aportacions i suggeriments que l’enriqueixin. Per aquest motiu hem organitzat unes jornades obertes durant el mes de febrer, que sota el títol d’“Entre totes fem televisió, entre totes fem La Veïnal, volem debatre col·lectivament sobre quina programació hauria de tenir aquesta televisió, sota quines plataformes tecnològiques volem difondre els continguts, quin model de governança ha de tenir aquest projecte i quins models de finançament poden donar viabilitat a la televisió.

Per això us animem a participar en l’última jornada sobre Finançament, que tindrà lloc aquest dimecres 26 de febrer a l’Antiga Escola Massana de Barcelona, i a treballar col·lectivament per a definir aquest projecte per a la ciutat de Barcelona. Us hi esperem!

#FemTelevisió #LaVeïnalTV

Dimecres 26 de febrer, 18:00 hores

Antiga Escola Massana (C/Hospital 56, primera planta)